In deze editie van Instagrammers Aan Het Woord: mijn lieve internetvriendinnetje Lisa Jansen, ook wel bekend als Taarten van Jansen, ook wel bekend als Big Vegan Sister deze maand. Full disclosure: Lisa had ik het liefst als buurvrouw gehad, want dat lijkt me supergezellig. Helaas woont ze aan de andere kant van het land (waar alle internetvriendinnen blijken te wonen) en heb ik nog nooit haar taartjes kunnen proeven, maar naar het schijnt zijn ze helemaal het einde. Lisa vertelt over waarom ze alleen met plantaardige producten werkt, over haar leukste opdrachten en wat haar eigen lievelingstaart is. Lees (en kijk!) snel verder!

Even voorstellen, wie ben je?
Ik ben Lisa, 26 jaar oud, woonachtig in Eindhoven en he-le-maal gek op taart, taart, taart en pluizige hondjes. Vier jaar geleden studeerde ik af aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem als zangeres en daarna heb ik de logische stap gezet om mijn geld te gaan verdienen met het bakken van taarten. Alles wat ik bak is vegan, dit omdat ik zelf al jaren overtuigd ethisch veganist ben en omdat ik mensen wil laten zien dat je helemaal niets hoeft te missen, wanneer je geen dierlijke producten eet. Ik maak zowel verjaardagstaarten als bruidstaarten als gebak voor de verkoop bij verschillende horecapunten in Eindhoven en Arnhem.
Daarnaast geef ik workshops en presentaties en houd ik een blog bij met vegan recepten en persoonlijke artikelen. Wanneer ik niet aan het bakken ben, kijk ik graag een filmpje met mijn vriend, loop ik graag een rondje met mijn lieve hondje Mila en ga ik graag uit eten, op zoek naar het lekkerste vegan eten. Ook zing ik nog steeds heel graag, ben ik verslaafd aan podcasts over ondernemen en true crime en lees ik graag boeken van Stephen King.
Hoe is Taarten van Jansen begonnen?
Al sinds ik heel klein was, hield ik enorm van bakken. Zo is mijn moeder eens thuisgekomen in een royaal bebloemde keuken toen ik voor het eerst een half uurtje alleen thuis mocht blijven, ik wilde zo graag een mooie berencake bakken om haar te verrassen. Mijn moeder was uiteindelijk heel verrast, maar niet helemaal op de manier die ik voor ogen had. Wel moedigde ze me aan om vooral door te gaan met bakken, maar dan voorlopig even onder haar supervisie. Ik bakte graag appeltaarten samen met mijn oma en met mijn nichtje bakte ik muffins en koekjes die we vervolgens verkochten aan onze buren om geld op te halen voor het lokale asiel.
Toen ik acht was besloot ik voortaan als vegetariër door het leven te gaan en op mijn zestiende besloot ik vanaf toen alleen nog maar vegan te gaan bakken. Om mensen kennis te laten maken met vegan taart en feedback te krijgen op mijn baksels, bakte ik zo veel ik kon en liet ik zo veel mogelijk mensen proeven van wat ik maakte. Ik nam taart mee naar vrienden, familie en zelfs naar school, waar ik mensen gratis van mijn taart liet proeven in ruil voor hun mening.
Ondertussen merkte ik dat het als vegan heel moeilijk was om lekker gebak te vinden, vaak was het nogal droog of ging het meteen op de gezonde toer. Gedreven door een do it yourself instelling én de overtuiging dat taart niet gezond hoeft te zijn om goed voor je te zijn (treat yoself!), besloot ik de wereld kennis te laten maken met écht lekker vegan gebak. Mensen plaatsten hun eerste bestellingen bij me, het balletje ging steeds harder rollen en zo was Taarten van Jansen uiteindelijk geboren.
Wat is de mooiste of leukste opdracht die je gedaan hebt?
De mooiste opdrachten zijn de opdrachten waarin mijn klanten me helemaal vrij laten. Het allermooiste wat je mij kunt zeggen is “ik vertrouw je, doe je ding maar”, op zo’n moment weet ik: ik mag een stukje magie gaan creëren. Over het algemeen komen hier mijn meest favoriete creaties uit voort. Ook de samenwerking met andere ondernemers vind ik te gek. Ik doe bijvoorbeeld af en toe mee met een styled shoot (we zetten dan met allerlei trouwleveranciers een bruiloft in scène, in ruil voor mooie foto’s) en daar komen ook prachtige dingen uit voort. Niet alleen tastbare: het samen iets neerzetten en op elkaar bouwen en vertrouwen, is iets heel bijzonders.
Sowieso vind ik het altijd bijzonder wanneer mensen graag willen dat ik een taart voor ze maak, dat betekent dat ze echt op mij vertrouwen en dat is een heel fijn gevoel. Mijn leukste zakelijke opdracht was een samenwerking met Ben&Jerry’s afgelopen winter, ten ere van de lancering van hun nieuwe non-dairy smaak.



Heb je een lievelingstaart of cupcake?
Mijn lievelingstaart is de good old appeltaart! Op een gedeelde nummer één staat de appelflap. Alles met appels, rozijntjes en bladerdeeg is sowieso een winnaar, als je het mij vraagt.
Waarom heb je ervoor gekozen om alleen met plantaardige producten te werken, en geen dierlijke?
Ik ben van mening dat er geen dieren hoeven te lijden, om lekker en volwaardig te kunnen eten. Mensen overtuig je over het algemeen het makkelijkste via hun maag en zodra ze merken dat vegan taart ook mega lekker is (of misschien zelfs lekkerder dan zijn niet-vegan tegenhanger), vallen veel vooroordelen over vegan eten vaak al weg. Hiermee wil ik niet zeggen dat al het vegan eten per definitie lekker is, maar dat is niet-vegan eten ook niet altijd, toch? Ik wil geen veroordelende, zure veganist zijn, die met haar vingertje naar vleeseters wijst, maar ik wil wél graag mensen op een positieve manier kennis laten maken met plantaardig eten. Zo zou ik zelf namelijk ook het liefste benaderd worden.
Heb je een kookboek die je beginnende bakkers wilt aanraden? En misschien een advies als je zoals ik net begint met “serieus bakken”?
Ja, zeker! Toen ik net begon met vegan bakken, heb ik heel veel gehad aan een serie boekjes geschreven door Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero, namelijk: vegan pie in the sky, vegan cupcakes take over the world en vegan cookies invade your cookie jar. Deze boekjes zijn niet al te duur en zijn echt stuk voor stuk geweldig. Ik grijp nog steeds naar deze boekjes wanneer ik inspiratie op wil doen of eens wat anders wil proberen. En ook niet onbelangrijk: alle recepten die ik uit deze boekjes heb gemaakt werkten, nog geen één mislukking!
Zelf mis ik wel een goed Nederlands vegan bakboek, daarom heb ik besloten deze zelf te gaan schrijven. Nu deel ik al regelmatig vegan baktips en recepten op mijn instagram en mijn blog. Uiteindelijk wil ik dus ook een boek publiceren, waarin ik alle vegan baking essentials uitleg en Nederland laat zien dat plantaardig bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Waar kunnen we je vinden?
Mijn gebak kun je proeven bij Bonnie en Konijnenvoer in Arnhem en bij Anne & Max in Eindhoven, ook sta ik weleens op concerten en festivals met een kraam vol taart. Je kunt mij vinden via mijn instagram (www.instagram.com/taartenvanjansen) en mijn blog (www.taartenvanjansen.com), ik hoop jullie daar te zien!
Verder lezen:
– Instagrammers aan het woord: Justgivepeasachance
– Instagrammers aan het woord: Momokostudio
Ik krijg honger als ik door haar instagram scrolç
Ja, he! Ik ook!
Wauw! Zij mag ooit mijn bruidstaart wel maken. haha!
Ik wilde altijd zelfgebakken appeltaart voor mijn bruiloft, maar nu begin ik te twijfelen ^^
Wauw dit zijn bruidstaarten waar je in een film naar kijkt en denkt hmmm die zullen wel niet echt zijn! Prachtig en lekker talent zeg!
Wat een mooie foto’s en wat een mooi mens. En ik geloof je meteen, als je zegt dat de taartjes er niet alleen lekker uit zien, maar dat ook smaken. Fantastisch! gr. Jeannet
Wat een ontzettend leuk interview. En het water loopt me in de mond bij het zien van de taarten.
Dankjewel!
Wat een leuk idee om instagrammers aan het woord te laten. Ze heeft een superleuke uitstraling en de taarten zien er mooi uit. Ik houd ook van een good old appeltaart 🙂
Appeltaart blijft toch echt het best!